Bemutatkozás

Friends Big Band - Győr

A zenekar 1998. novemberében alakult meg hivatásos és amatőr zenészekből. Akkor az alakuló csapatot a Harmónia Művészeti Iskola vette pártfogásba, ezért a zenekart Harmónia Big Band néven ismerhette meg a közönség. Ezt a kapcsolatot felbontottuk, és 2000. januárjától önállóan, Friends Big Band néven állunk színpadra.A tény, hogy nem mindenki hivatásszerűen zenél, nem akadályoz minket a munkában, sőt, kiválóan tudunk együtt dolgozni! A zenekar új nevének megválasztásakor épp ez a jó, és baráti kapcsolat volt a döntő, ezért választottuk az angol "friends" szót, ami barátokat jelent. Úgy érezzük, az együtt zenélésben ez az elsődleges feltétel ahhoz, hogy hosszútávon meg tudjuk őrizni a kapcsolatunkat.


De mit is jelent maga a szó, hogy Big Band? Azt jelenti, hogy nagy zenekar. Valóban, hisz mi is 26-an zenélünk együtt. Az öt szaxofon szólamot heten, a négy harsona szólamát öten, a négy trombita szólamát öten szólaltatják meg; egy-egy zongorista, gitáros, basszusgitáros, két ütős, és két énekes képezi a csapatot, valamint a zenekar vezetője, aki maga is trombitás.

Első fellépésünket követően állandó résztvevői lettünk Győr és a környező települések különféle rendezvényeinek. Talán nem szerénytelenség azt mondani, hogy mindenhol sikert aratott a produkciónk, ami sok mindennek köszönhető, de legfőképp annak a sok színvonalas és odaadó munkának, ami azóta is jellemzi a zenekar életét.

Az első igazi áttörést a 2000. február 24-én tartott farsangi koncertünk hozta, ahol is a Városháza Díszterme zsúfolásig megtelt! Számunkra ez volt az első igazi visszajelzés a közönség részéről, hogy örülnek nekünk, szeretik ezt a zenét és szükségük van erre a zenei irányzatra, és ránk. Igyekszünk ezt az élményt azóta is minden fellépésünkkor átadni a hallgatóságunknak.

Zenekarunk 2001. óta egyesületként működik.

A big bandek fénykora a swing-korszak volt, nagyjából 1935-1945 között. Műsorunk egy része ezt a korszakot idézi. Ahogy bővült a big bandek műsorpalettája, úgy igyekeztünk mi is a saját repertoárunkat szélesíteni.

Az eltelt 19 évben sorra láttuk vendégül a magyar jazz élet kiválóságait. Malek Andeával, Micheller Myrtillel, Szolnoki Péterrel, Tóth Verával, Gájer Bálinttal többször is állhattunk közös színpadon. De éppen ilyen nagy öröm volt Mihályi Rékával, Ferenczi Györggyel, László Boldizsárral, Nyári Károllyal együtt dolgozni.

Duke Ellington Sacred Cocert-je igazi gyöngyszem volt számunkra, melyet a Richter János Vegyeskarral és Micheller Myrtillel adtunk elő.

2012-ben részt vettünk a lengyelországi Nowy Tomisl-ben megrendezett XVII.Big Band Fesztiválon, ahonnan a fesztivál Különdíjával, és a legjobb énekesnek járó díjjal tértünk haza.